Ρήξη Μηνίσκου

Home / Ρήξη Μηνίσκου

Οι μηνίσκοι του γόνατος βρίσκονται ανάμεσα στα οστά της κνήμης και του μηριαίου, έχουν σχήμα ημισεληνοειδές και αποτελούνται από ινοχόνδρινο ιστό. Ο ρόλος τους είναι να σταθεροποποιούν καλύτερα το γόνατο στις διάφορες κινήσεις και να απορροφούν τις φορτίσεις και τους κραδασμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη (λειτουργούν σαν αμορτισέρ της άρθρωσης).

Η ρήξη του μηνίσκου στο γόνατο, είναι συχνή σε νεότερα άτομα, καθώς και σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα που επιβαρύνουν αρκετά την άρθρωση του γόνατος, όπως το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση και συμβαίνει συνήθως μετά από βίαιο τραυματισμό. Σε μεγαλύτερες ηλικίες (50-75 ετών) είναι συνήθως εκφυλιστικού χαρακτήρα, λόγω σταδιακής φθοράς εξαιτίας της γήρανσης ή υπερβολικής καταπόνησης (υπερχρησία). Ο μηχανισμός πρόκλησης της ρήξης των μηνίσκων, είναι συνήθως μετά από βίαια στροφική κίνηση του γόνατος σε ελαφρά κάμψη, με σταθεροποιημένο το πέλμα. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μετά από πολύ μεγάλη κάμψη της άρθρωσης (βαθύ κάθισμα) ή και από άμεση κάκωση (χτύπημα). Ο έσω μηνίσκος τραυματίζεται πιο συχνά, σε σχέση με τον έξω μηνίσκο (αναλογία 3:1) επειδή έχει άλλη ανατομία και είναι λιγότερο κινητικός. Η κάκωση στον μηνίσκο συμβαίνει περισσότερο στους άνδρες (εξαιτίας αθλητικών δραστηριοτήτων), σε σχέση με τις γυναίκες (αναλογία 7:1).

Κλινική Εικόνα – Διάγνωση

  • Ήπιο ή έντονο πόνο στο έσω ή έξω τμήμα του γόνατος ανάλογα με το μηνίσκο που έπαθε ρήξη
  • Οίδημα στην περιοχή του γόνατος, το οποίο εμφανίζεται συνήθως 12-24 ώρες από τον τραυματισμό
  • Μπλοκάρισμα της άρθρωσης σε κάμψη, ειδικά όταν ή ρήξη είναι μεγάλη
  • Απώλεια του εύρους κίνησης
  • Αίσθημα αστάθειας στην άρθρωση

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία (MRI).

Θεραπεία της Ρήξης Μηνίσκου

Οι περισσότερες περιπτώσεις με ρήξη μηνίσκου θεραπεύονται πλήρως με το κατάλληλο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας. Πλέον με την εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων που χρησιμοποιεί η Φυσικοθεραπεία, αλλά και ειδικών Τεχνικών Αποκατάστασης, ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί με εντελώς ανώδυνο και φυσικό τρόπο, να μειώσει τον πόνο, το οίδημα στο γόνατο, να επαναφέρει την κίνηση και την αστάθεια στο γόνατο. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, με βαριά συνήθως ρήξη στον μηνίσκο, θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά (αφού πρώτα έχει υποβληθεί σε συντηρητική θεραπεία με Φυσικοθεραπεία τουλάχιστον 2-3 μηνών και δεν απέδωσε). Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητο ένα εντατικό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας, το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στην μείωση της φλεγμονής, την βελτίωση της κινητικότητας των μυών στο γόνατο, την ενδυνάμωσή τους, την βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας στο κάτω άκρο και στην επανεκπαίδευση του ασθενή στη βάδιση. Έτσι ώστε να μπορέσει γρήγορα και με ασφάλεια, να επανέρθει στις προηγούμενες δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, οι ασθενείς που ακολούθησαν ένα Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας, σε σύγκριση με αυτούς που χειρουργήθηκαν, είχαν ακριβώς την ίδια βελτίωση στην κινητικότητα και την μείωση του πόνου.

Η Φυσικοθεραπεία στην Ρήξη Μηνίσκου περιλαμβάνει (ενδεικτικά) :

  1. Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση
  2. Υπέρηχο (U/S)
  3. Ηλεκτροθεραπεία 
  4. Υδροθεραπεία
  5. Θεραπευτική Μάλαξη
  6. Τεχνικές Φυσικοθεραπείας 
  7. Μηχανοθεραπεία
  8. Λεμφικό Κυκλοφορητή (Lymph Press)
  9. Laser Therapy
  10. Μονάδα Μαγνητικών Πεδίων​​
  11. Εργονομική Εκπαίδευση

Όλα τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η Φυσικοθεραπεία, όταν εφαρμοστούν σωστά από έμπειρο και καταρτισμένο Φυσικοθεραπευτή, δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια για τον οργανισμό και είναι εντελώς ασφαλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

error: Content is protected !!