Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Δισκοπάθεια)

Home / Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Δισκοπάθεια)

Ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο της σπονδυλικής μας στήλης υπάρχει ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος. Ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας για την απόσβεση των κραδασμών και των φορτίσεων που δέχεται καθημερινά η σπονδυλική μας στήλη. Ο κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα που βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλλει. H Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Δισκοπάθεια) συμβαίνει όταν ο ινώδης δακτύλιος ραγίζει και ανοίγει και ο πηκτοειδής πυρήνας εξέρχεται προς την ρίζα του νεύρου. Η επαφή αυτή δημιουργεί πίεση στο νεύρο και φλεγμονή, προκαλώντας συμπτώματα οσφυαλγίας (πόνο στην μέση) και ισχιαλγίας (πόνο και μουδιάσματα στα κάτω άκρα). Τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε αιφνίδια, όταν σηκώσουμε κάποιο βάρος, κάνουμε κάποια απότομη κίνηση, κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή πολλές φορές σταδιακά, χωρίς ο ασθενής να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε ξεκινήσανε οι πρώτες ενοχλήσεις.

Αποτελεί συχνό φαινόμενο σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που παρατηρείται κυρίως στην οσφυική μοίρα και σπανιότερα στην αυχενική και θωρακική μοίρα. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα και μέσης ηλικίας (25-50 ετών) και λιγότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Το 95% περίπου των ρήξεων αφορά τον 4ο και 5ο μεσοσπονδύλιο δίσκο και ειδικότερα στο διάστημα Ο4 – Ο5 (72%) και στο Ο5 – Ι1 (22%). Από εμβιομηχανικές έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί, ότι ο μηχανισμός πρόκλησης της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλείται κατά την κάμψη και πλάγια κλίση της οσφυικής μοίρας κάτω από την επίδραση δυνάμεων συμπίεσης. 

Παράγοντες κινδύνου

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση δισκοκήλης είναι η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία ο πυρήνας του δίσκου αφυδατώνεται και εκφυλίζεται, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής στο να υποστεί ρήξη και να προκληθεί κάποια κήλη. ‘Αλλες αιτίες είναι η λανθασμένη άρση βάρους, η καθιστική θέση (ιδιαιτέρως σε επαγγέλματα που επιβάλλουν πολλές ώρες καθιστικής θέσης, πράγμα που επιβαρύνει σημαντικά την μέση), το αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία), η έλλειψη σωματικής άσκησης (ένα αδύναμο μυικό σύστημα, κυρίως γύρω από τους μύες της σπονδυλικής στήλης, δεν μπορεί να προστατέψει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους από τις διαρκείς φορτίσεις που δέχονται).

Θεραπεία της Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Δισκοπάθεια)

Η θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι κυρίως συντηρητική και μόνο ένα 5 – 10% των ασθενών χρειάζεται πραγματικά να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Το μεγαλύτερο ποσοστό με την σωστή διάγνωση και θεραπεία, ανταπoκρίνεται καλά με την συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία.

Η Φυσικοθεραπεία έχει πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δισκοπάθειας. Συμβάλλει ουσιαστικά στην εξαλείψη της φλεγμονής

και της πίεσης που ασκείται στο νεύρο και μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή από τον πόνο στην μέση, τα μουδιάσματα στο πόδι, την μειωμένη κίνηση και να διορθώσει την κακή στάση του σώματος. Έτσι, ώστε να μπορέσει να επανέρθει γρήγορα και χωρίς υποτροπές, στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής. 

Αξίζει επίσης εδώ να σημειωθεί, ότι οι έρευνες έχουν δείξει, ότι η Φυσικοθεραπεία έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με το χειρουργείο, όσον αφορά τον πόνο και τα συμπτώματα στην μέση. 

Ο Φυσικοθεραπευτής αφού αξιολογήσει τον ασθενή (Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση) θα εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας με στόχο :

  • Την ελάττωση του πόνου, με την χαλάρωση των μυών της περιοχής
  • Την βελτίωση της κίνησης των μυών της σπονδυλικής στήλης (κοιλιακών, ραχιαίων κ.ά.) 
  • Την διάταση και ενδυνάμωση των μυών της περιοχής
  • Την διόρθωση της κακής στάσης (όταν στέκεται, περπατάει, κάθεται, κοιμάται, σηκώνει βάρη κ.ά.)
  • Την επαναφορά της σωστής μυικής ισορροπίας των μυών της σπονδυλικής στήλης
  • Την βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας
  • Την εκπαίδευση του ασθενή στην σωστή εργονομία
  • Την πρόληψη υποτροπών

Η Φυσικοθεραπεία στην Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου περιλαμβάνει (ενδεικτικά) :

  1. Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση
  2. Υπέρηχο (U/S)
  3. Ηλεκτροθεραπεία (Tens, Διαδυναμικά Ρεύματα, Ηλεκτροβελονισμός)
  4. Θεραπευτική Μάλαξη
  5. Τεχνικές Φυσικοθεραπείας (Κινησιοθεραπεία, Trigger Points Therapy)
  6. Μηχανοθεραπεία
  7. Λεμφικό Κυκλοφορητή (Lymph Press)
  8. Laser Therapy
  9. Μονάδα Μαγνητικών Πεδίων​​
  10. Εργονομική Εκπαίδευση

Όλα τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η Φυσικοθεραπεία, όταν εφαρμοστούν σωστά από έμπειρο και καταρτισμένο Φυσικοθεραπευτή, δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια για τον οργανισμό και είναι εντελώς ασφαλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 – Οσφυαλγία και Ισχιαλγία

– Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση

– 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πόνο στην μέση

– Το άγχος της Μαγνητικής Τομογραφίας

error: Content is protected !!