Με τον όρο Αυχενικό Σύνδρομο (Αυχενικό) αναφέρουμε ένα σύνολο συμπτωμάτων κυρίως πόνου και δυσκαμψίας στον αυχένα που μπορεί να επεκτείνεται προς την ινιακή χώρα, την περιοχή του ώμου και το ανώτερο τμήμα της ράχης. Πολλές φορές μπορεί να παρουσιάζεται πόνος μόνο στο άνω άκρο, στην περιοχή του ώμου, του βραχίονα, στο αντιβράχιο και στα δάκτυλα. Ο πόνος αυτός στο άνω άκρο μπορεί να συνυπάρχει με μυική αδυναμία σε ολόκληρο το χέρι, μουδιάσματα και μειωμένη αισθητικότητα.
Εκτός από τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης στον αυχένα και στο άνω άκρο, υπάρχει έντονος μυικός σπασμός των μυών του αυχένα και της ράχης και μπορεί να παρουσιαστούν κεφαλαλγίες, ζαλάδες, ίλιγγος, τάση για εμετό και προβλήματα στην όραση. Δημιουργώντας στον ασθενή σημαντικές δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής και αλλαγές στην ψυχολογία του.
Ποιες είναι οι αιτίες του Αυχενικού Συνδρόμου ;
Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλείται το αυχενικό σύνδρομο είναι η κακή στάση του αυχένα στην καθημερινότητά μας (στην εργασία, σε αθλητικές δραστηριότητες, όταν καθόμαστε, στον ύπνο κ.ά.) με αποτέλεσμα την μεγάλη καταπόνηση των μυών και την δημιουργία έντονων μυικών σπασμών στην περιοχή του αυχένα και της ράχης. Άλλη συχνή αιτία εμφάνισης πόνου στον αυχένα είναι μετά από κάποια κάκωση ή τραυματισμό που μπορεί να προκληθεί στην περιοχή του αυχένα.
Επίσης το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της εκφύλισης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (αυχενική εκφυλιστική δισκοπάθεια, αυχενική σπονδύλωση, σπονδυλοαρθρίτιδα κ.ά.). Πιο σπάνιες αιτίες είναι εξαιτίας κάποιων παθολογικών νοσημάτων όπως νεοπλασίες και όγκοι, μεταβολικά και ενδοκρινολογικά νοσήματα, μικροβιακές λοιμώξεις και ψυχοσωματικές διαταραχές.
Πως αντιμετωπίζεται το Αυχενικό Σύνδρομο ;
Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική με ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Μόνο σε περιπτώσεις που αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία (αφού εφαρμόστηκε για ένα διάστημα 2-3 μηνών) καταφεύγουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση.
Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου και τη μόνη χωρίς παρενέργειες. Χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα (μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, τεχνικές κινητοποίησης, ειδικά μηχανήματα αναλγησίας κ.ά) μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην εξαφάνιση του πόνου, των ενοχλητικών συμπτωμάτων και του περιορισμού της κινητικότητας στην περιοχή του αυχένα. Η Φυσικοθεραπεία δεν θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα, αλλά στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, δίνοντας μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα χωρίς συνεχόμενες υποτροπές.
Ο Φυσικοθεραπευτής αφού πάρει λεπτομερή ιστορικό και αξιολογήσει τον ασθενή (Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση), θα καταστρώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας με στόχο :
- Την ελάττωση του πόνου, με την χαλάρωση των μυών της περιοχής
- Την βελτίωση της κίνησης των μυών του αυχένα, των ώμων και της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης
- Την διόρθωση της κακής στάσης (όταν στέκεται, περπατάει, κάθεται, κοιμάται, σηκώνει βάρη κ.ά.)
- Την επαναφορά της σωστής μυικής ισορροπίας
- Την βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας
- Την διάταση και ενδυνάμωση των μυών
- Την εκπαίδευση του ασθενή στην σωστή εργονομία
- Την πρόληψη υποτροπών
Η Φυσικοθεραπεία στο Αυχενικό Σύνδρομο περιλαμβάνει (ενδεικτικά):